Barrage de l´Eau d´Heure


Adres: Hulpdiensteninformatie:
N589, Barrage Plate Taille
6440 Boussu-Lez-Walcourt
België
Boussu-Lez-Walcourt, N589
(ter hoogte van SOS-bord PT10C)
071/64.47.92
Parking: Uitstekend Max. diepte: 43m Vulmogelijkheid: Ja
Zuurstof: Nee Kleedkamer: Ja
Douche: Ja
Coordinaten:
 
N 50°11'00"
O 04°23'21"

3€ per duik, een abonnement is mogelijk.
www.cpbeh.net
info@cpbeh.net
Toegankelijk

Inlichtingen:

Minstens een week op voorhand reserveren met opgave van het aantal deelnemers en hun duikvaardigheid, de aanvraag gebeurd per email : info@cpbeh.net.

Het duikcentrum beschikt over veiligheidsboten, maar duikers dienen zelf in te staan voor hun veiligheid.

Eten/drinken:

Cafetaria en een terras met uitzicht op de duikplaats. De cafetaria is gesloten om 22:30 de week en om 19:30 tijdens het weekend.

Telefoon : 071/64.47.92


Openingsuren:

Duiken is alleen toegelaten tijdens de openingsuren van het duikcentrum. Je bent verplicht je aan te melden alvorens te gaan duiken.

Openingstijden:

Van november tot maart:
zaterdag van 10:00 tot 18:00
zondag van 10:00 tot 18:00

In april en oktober:
donderdag van 18:00 tot 20:00
zaterdag van 10:00 tot 18:00
zondag van 10:00 tot 18:00

Van mei tot september:
dinsdag van 18:00 tot 20:00
donderdag van 18:00 tot 20:00
zaterdag van 10:00 tot 18:00
zondag van 10:00 tot 18:00

Het duikcentrum is gesloten tussen 15 december en 15 januari.


Barrage de l´Eau d´Heure

Beschrijving duikplaats:
Carrière de Barges

Barrage l’Eau d’Heures is een gevarieerde duikstek, gelegen in het grootste watergebied van België. Het meer is gemakkelijk toegankelijk en biedt naast een groot aantal onderwaterobjecten ook een unieke onderwaterbiotoop. Barrage is zeker een duik waard.

Leuk in Barrage l’eau d’Heures zijn de diverse zones onderwater die elk een ander karakter hebben. Naast een zogenoemde zanderige zone zijn er zones met stenen en zones met slakken en zoetwaterkreeften.

Het meer bestaat uit twee duikgebieden: duikzone A en duikzone B.

Het zicht in varieert in Barrage l’Eau d’Heures tussen twee en tien meter. In de drukkere perioden van het jaar kan het zicht minder goed zijn als gevolg van het grote aantal duikers.

Je kunt aan beide zijden van het meer via een steiger het water in. Bij duikgebied A loopt de bodem vanaf de kant geleidelijk af tot een diepte van dertig meter. De grond is hier bezaaid met kleine steentjes en boomstronken. Op de bodem vind je tevens een verhard platform dat je via een touw kunt bereiken. Duikers hoeven zich dan niet in de modderige bodem af te zetten om op te stijgen. De veertig meter zone ligt aan de overzijde van het meer. Wie op deze diepte wil duiken moet met de auto de dam oversteken naar duikzone B. Hiervoor dien je een sleutel af te halen bij het nabijgelegen duikcentrum aan de zuidzijde van het meer.

Hier bevinden zich tevens kleed- en verhuurruimten. Na je duik kun je in het clubhuis ook nog gezellig wat eten en drinken.

Het water van de Barrage is vrij helder en varieert in temperatuur van vier tot achttien graden. Vaak staat er wat stroming. Flora is hier nauwelijks, fauna des te meer. Je ziet hier blankvoorn, baars, snoek, paling en forel. In het voorjaar worden hydroĂŻdpoliepen waargenomen en in het najaar kleine zoetwaterkwalletjes.

Plattegrond

De stenen op de bodem zijn bedekt met massa’s zebramosseltjes en in de modder leven zwanemossels. De takken van de boomstronken herbergen rivierkreeftjes en slakken

Paling
Paling - © Frank Peeters

Barrage de l’Eau d’Heures is een uitgebreid natuurgebied tussen Samber en Maas en omvat het grootste watergebied van België.

Het is een unieke plek in Wallonië met een omvang van achttienhonderd hectare, waarvan zeshonderd hectare water. Het gebied bestaat uit een mozaïek van vijf meren met samen vijftig kilometer oever.

Je kunt hier prachtige natuurwandelingen maken, fietsen en tal van andere watersportactiviteiten beoefenen.

.


Barrage de l´Eau d´Heure

Routebeschrijving:

Vanuit Leuven neem je de N25 richting Namen en vervolgens in Hamme-Mille richting Wavre.

Voorbij Grez-Doiceau neem je links, dan rechts de express weg tot aan de N4.

Volg deze richting Namur, tot Gembloux. Daar neem je rechts de N29 richting Charleroi tot net voorbij Fleurus.

Neem hier rechts de E42 richting Mons en na een 3 tal km de ring R3.

In Couillet verlaat je de R3 (afrit 8) en neem je de N5 richting Phillippeville. Even voorbij Somzée neem je rechts de N978 (Walcourt/Chimay).

Sla in Cerfontaine rechts af naar het domein Platte Taille.

Opmerking: De routeplanner (Map24) brengt je naar het begin van de N589 in Boussu-Lez-Walcourt terwijl La Platte Taille veel meer zuidelijker ligt richting Cerfontaine!


Wij hebben er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat de informatie bij het verschijnen ervan accuraat was. Wij accepteren dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele fouten. Wij doen natuurlijk het nodige om verbeteringen aan te brengen indien ons eventuele vergissingen worden gemeld.

Laatste aanpassing: 03/05/2016
Stuur opmerkingen over deze pagina naar webmaster@duiken-in-belgie.com