image
image
image
 

image
Adres Inlichtingen Openingsuren Routebeschrijving

Carrière la Croisette

Op 3,5 km van Phillippeville en op 6,5 km van Florennes ligt de steengroeve “La Croisette”. Deze site werd in de twintigste eeuw gebruikt voor de ontginning van rode marmer.

Het is een zeer kleine steengroeve (90 meter lang en 50 meter breed) met loodrechte wanden. Het diepste punt is 32 meter maar dit kan je niet elke duik halen omdat dit sterk afhankelijk is van de regenhoeveelheid van de afgelopen dagen.

Aan de kant van de cafetaria is het ondiep en komen grote scholen karpers rondjes draaien.

Er zit ook snoek, steur en de beruchte reuzenmeerval. Langs een smal aardeweggetje daal je de parking af naar de duikplaats. Een stevig ponton (enkel toegankelijk voor duikers) laat je toe al je springkunsten boven te halen om te water te gaan. Wanner je jezelf laten zakken onder het ponton, dan val je in een zwart gat tot op een diepte van 25 meter. De gehele duik word je omringd door steile rotswanden. Er zijn verschillende bezienswaardigheden (wc, hutje, Mariabeeld,…).

Probeer zeker op het einde van je duik de karpers te zien. Meestal zitten deze vrij ondiep en helemaal links vooraan in de steengroeve langs het grofmazige net (met boeien aan de oppervlakte gemarkeerd), en ook aan de trappen van de voormalige toegang van tot het water. Ze behoren tot de tamste die je maar kan zien. Wanneer je je met je buik plat op een plateautje legt, dan komen ze met een stuk of tien voor, achter en boven je gezwommen (allemaal rond de halve meter groot!).

Plattegrond
Meerval
Europese Meerval

Naast de karpers kom je wel eens een baars, een snoek, grondels, zeelt, forel, stekelbaars, zwanemossel, vlokreeft of één van de steuren tegen.

Op de bodem van de groeve bevinden zich nog vele voorwerpen die in een ver verleden door de werklui zijn gebruikt: rails en dwarsliggers, wc, pompen, buizen, ladders, laadbak, grote reservoir, elektrische lier, gereedschap, schuilhokjes, enz …

Verder heb je ook nog breuken en scheuren in de wand, holtes, grotten, een spiegel, een Mariabeeld, opschriften op de wanden en een grofmazig net waarrond vaak véél vis zwemt.

Fotoalbum:
Klik op deze link om het fotoalbum te bekijken. (Flash Plugin Required)
 
Adres: Hulpdiensteninformatie:
Rue de Merlemont
5600 Vodecée
België
Rue de Merlemont
5600 Vodecée
071/66.70.28
Parking: Uitstekend Max. diepte: 30m Vulmogelijkheid: Ja
Zuurstof: Ja Kleedkamer: Ja
Douche: Nee
Coordinaten:
 
N 50°11'42''
O 04°34'26''
 
5 € per duik
www.croisette.be
roland-charneux@scarlet.be
Niet toegankelijk, lang en zeer oneffen pad tussen parking/kleedkamers en duikplaats.
 
Inlichtingen:

Er wordt gedoken volgens de regels eigen aan de respectievelijke duikorganisatie. Er is een noodintercom aan het ponton. Zolang er duikers in het water zijn blijft er steeds een volledig uitgerust buddyteam stand-by op het ponton.

Eten/drinken:

Barbecue mogelijk op voorwaarde dat men de drank uit de cafetaria nuttigt en dat men dit op voorhand met de verantwoordelijke heeft besproken.

 
Openingsuren:

Dinsdag vanaf 19:00 - te water vanaf 19:30 - gesloten om 22:30
Zaterdag vanaf 14:00 - te water vanaf 14:30 - gesloten om 17:30
Zondag vanaf 10:00 - te water vanaf 10:30 - gesloten om 13:30

 
Routebeschrijving:

Neem de ring rond Brussel richting Charleroi.
Volg de kleine ring (A54) tot juist voor afrit 30. Opgepast! Afrit 29 is een plotse en onopvallende rechtse afrit.
Rij richting Phillippeville (R3).
Volg deze weg tot afrit 8, richting Phillippeville (N5).
Blijf op de N5 tot aan de afrit Phillippeville - Dinant (N40). Even richting Dinant, daarna (na 1 km) richting Givet (boven links, onmiddellijk rechts en dan terug links).
Volg de N40 gedurende 10 à 15 km.
Op je linker zijde merk je een alleenstaande hoeve met rechts een pijl naar een containerpark . Volg deze pijl en na 500 m kom je op de parkeerplaats van de steengroeve.

 
Laatste aanpassing: 11/06/2019
Stuur opmerkingen over deze pagina naar webmaster@duiken-in-belgie.com
Duiken in Belgie Duiklokaties in Belgie Een overzicht van Charters voor duiken in de Noordzee Duiken in Zeeland Duiken in de Noordzee Vulstations in Belgie Hulpdiensten en Duiken Duiklinks Duiken in Belgie - contact informatie
image
image
©Copyright 2006 Duiken in België All Rights Reserved Website design - Filip Dendauw
For more information feel free to Contact Us
image