image
image
image
 

image
Adres Inlichtingen Openingsuren Routebeschrijving

Maffle

De steengroeve Maffle is gelegen op de baan van Ath naar Bergen (Mons). Alle duikers die er reeds gedoken hebben zulle je volmondig zeggen dat, als je hier op je gemak gedoken hebt, dat je dan probleemloos kan duiken over de ganse wereld.

Nochtans verbetert de zichtbaarheid van het water de laatste jaren zienderogen, dit dankzij de introductie van de befaamde kleine zoetwatermossel “dreissenia” die zich vliegensvlug vermenigvuldigt en tegelijkertijd het omgevende water filtert.

De ontginning van de blauwe steen, ook het klein-graniet genoemd, begon al in de vroege middeleeuwen. Het is echter vanaf 1820 dat de steengroeve in Maffle zijn expansie zal kennen. Er is werk voor 500 steenkappers die vooral instaan voor de productie van grote steenmassa’s. Na 1960 slabakt de industrialisatie en stopt de ontginning.

De ganse steengroeve en omgeving worden overwoekerd door onkruid en struiken die het begin vormen van een bonte vegetatie. We onderscheiden 5 biotopen:

  1. Het beboste gedeelte
  2. De ondergelopen steengroeve
  3. De afgevlakte terreinen
  4. De droge grasweiden en verharde wandelwegen
  5. De begroeide muren rond de site
Plattegrond
Paling
Paling - © Luc Rooman

Vanzelfsprekend is het vooral de ondergelopen steengroeve die ons interesseert.

In feite bestaat ze uit 3 watergedeelten waar verschillende watervogels huizen. Er werd zelfs ooit een grote Comoran opgemerkt, waarschijnlijk afkomstig uit het nabijgelegen natuurpark “Paradisio” die zich in het propere water kwam baden om vervolgens de enorme vleugels te laten drogen in de middagzon.

Verschillende kikvorsachtigen hebben hier hun onderkomen gevonden alsook sommige schaaldieren zoals de Asselus Aquaticus. Het geheel wordt afgerond met de zoetwatermossels Dreissenia en Anodonte.

Men heeft ondertussen de nodige infrastructuur aangebracht. Een betonnen vloer om te water te gaan, een clubhuis, een aangelegde volgkoord die de duiker naar een autowrak brengt, een huis zonder dak waarvan de gevel neerdaalt tot -31 meter. Het is daar, op het diepste punt dat zich een reeks kalkvormige stalagmieten zich laten bewonderen. Let op, ze zijn zeer broos!

In de bouwvallige overblijfselen van de steengroeve vindt men een 15 meter lange tunnel die garant staat voor een paar verrassingen. Een beetje verder in het ondiepe, ligt de “snoekenboom”. Een paar van deze exemplaren zweven onbeweeglijk tussen een school baarsjes. Ook zitten er een paar schuwe karpers en een prachtige zander (snoekbaars).

Als men zich de moeite troost om te zoeken vind je tussen de rotswanden verschillende schelpen-fossielen en zuivere onderwaterbronnen. Er is op 15 meter diepte een metalen raster om oefeningen te doen.

 
Adres: Hulpdiensteninformatie:
Chaussée de Mons 419
7810 Maffle
België
Chaussee de Mons 419
Maffle
068/45.49.90
Parking: Uitstekend Max. diepte: 31m Vulmogelijkheid: Ja
Zuurstof: Ja Kleedkamer: Ja
Douche: Ja
Coordinaten:
 
<Onbekend>
 
 
3 €
www.otaries.be
Geen informatie beschikbaar
Toegankelijk, de toegang naar het water is nog redelijk goed te doen. Maar er is maar een zeer klein stuk van de put, dichtbij de ingang, de moeite waard om te beduiken. (de meeste andersvaliden zijn beperkt tot 15m diepte.)
 
Inlichtingen:

A.S.A. les otaries asbl
Association Sportive Athoise
Ecole de plongée
Rue de Gand 1
7800 Ath

Reserveren op voorhand bij:
Jean-Pierre Carlier:
Telefoon: +32 (0)68 45 49 90
GSM: +32 (0)477 23 01 31

Eten/drinken:

Ja, café met terras vlakbij de put.
Lekker streekbier!

 
Openingsuren:

Eerste, derde en vijfde zondag van de maand na rervatie.
Nachtduiken van juni t.e.m. augustus op vrijdag.

 
Routebeschrijving:

Aalst richting Geraardsbergen.
Dan richting Ath pijlen volgen voor park Paradisio (vogelreservaat).
Volg de baan naar Mons, ongeveer 3 tal kilometer en net over een brug aan een magazijn van Traffic en het restaurant Le Chauffour.
Even later zal je ook de pijlen naar La Muséé du Pierre zien, deze moet je volgen.

 
Laatste aanpassing: 19/08/2008
Stuur opmerkingen over deze pagina naar webmaster@duiken-in-belgie.com
Duiken in Belgie Duiklokaties in Belgie Een overzicht van Charters voor duiken in de Noordzee Duiken in Zeeland Duiken in de Noordzee Vulstations in Belgie Hulpdiensten en Duiken Duiklinks Duiken in Belgie - contact informatie
image
image
©Copyright 2006 Duiken in België All Rights Reserved Website design - Filip Dendauw
For more information feel free to Contact Us
image